Super User logo

U galeriji AC Ovnak Vitez održana Božićna izložba

U vremenu kada „vremena nema“, kada je čekanje „gubljenje vremena“ trenuci Božićne izložbe zaustavljaju vrijeme - poziv da barem na trenutak imamo vremena proširiti vidike gledanja na svijet i život.


Radosti nije nedostajalo na izložbi slika koja je u četvrtak, 14.12. održana u galeriji na katu "AC Ovnak" u Vitezu.Uz veliki broj zvanica i gostiju, izložbu je otvorio direktor poduzeća "Ovnak" i "cm", gdin Drago Kafadar, koji je izrazio zahvalnost prvenstveno svim umjetnicima-slikarima, čiji su trud i zalaganje vidljivi na svakom djelu.

Fra Marko Kepić, koji je dobrim dijelom i zaslužan za izložbu slika, u svom kratkom obraćanju prenio je zvanicama poruku duhovnosti i Božića te svoj osvrt na izložbu:

"Naša je česta konstatacija, kako je u ovom svijetu sve komercijalizirano. Ta naša tvrdnja je uglavnom točna ali ovaj događaj u ovom prostoru ipak je do kraja ne potvrđuje. U prostoru u kojem bismo baš očekivali neku blagdansku akciju - mi smo ovdje zbog nečeg drugog. Kao da nam sve ovo govori da je čovjek ipak tragalac za višim, za onim vječnim.

Prostor koji je ograđen bijelim zidom, u koji smo se zbili, kao da bismo htjeli zamišljati da nas on opet odvaja od svega ali ipak on nosi slike i sa druge strane i biva samo kulisa i tako mi ostajemo dio ovog svijeta i u tom svijetu tragaoci za vječnim.
Na zidu, unutra i izvana, su dijela različitih umjetnika, sudionika kolonije u Vitezu, koja nam pomažu da naš pogled duha plovi dalje, traga i nikad se ne miri sa prosječnošću.

Ova blagdanska izložba je obogaćena djelima umjetnika iz Čapljine – Ernesta Markote. Koji nas kroz svoja djela vodi čitati početak Lukina evanđelja – pisca Isusova djetinjstva. Za Ernesta možemo reći da je mladi umjetnik velike stvaralačke energije i prodorne intuicije koja mu omogućava gledanje i onoga što nije „pri vidu“, a što na različite načine određuje ljudsko djelovanje. To što nije „pri vidu“ učiniti vidljivim i dati mu oblik očite nazočnosti cilj je koji si je umjetnik postavio. Ove slike snažnog kolorita pomažu našem pogledu čitati ove događaje evanđelja na jedan živ, razigran i uzvišen način. Novina ovog događaja u Ernestovom izražaju je i mistično plavetnilo, koje je tako veličanstveno zaogrnulo događaje Utjelovljenja.

Želja ove izložbe je da priskoči u pomoć našem duhu, koji plovi u svakodnevnici, stalno traga i traži odgovor na mnoga pitanja -da u ljepoti kolorita čita događaje – u kojima Bog ulazi u naš svijet i živi odgovor." istaknuo je fra Marko Kepić.

Svi koji žele posjetiti izložbu, mogu doći i pogledati istu svakim radnim danom od 8.00-16.00 h i subotom od 8.00-14.00 h do 6.siječnja 2018. godine.